Kerst in New York de beste tips

July 17, 2024
De leukste tips voor kerst in New York om er een onvergetelijke tijd van te maken. 

Voor veel mensen is het een droom om een keer kerst te kunnen vieren in New York. 

De stad die je kent van de vele classic kerstfilms, waarbij je de mensen door de versierde straten ziet lopen, de iconische schaatsbaan bij Rockefeller Plaza en natuurlijk de mooie versierde kerstboom.  En wellicht tref je wel een beetje sneeuw!

En met onderstaande tips hoop ik jou leuke inspiratie te geven hoe jij je reis onvergetelijk kunt maken. 

Kerst in New York is magisch! 

Wanneer begint de magie en wanneer eindigt het? 

In de maand november, na Halloween, zul je de versiering al langzaam zien veranderen in de stad. In de winkels worden de pompoenen verwisseld voor kerstartikelen. Maar de echte kerstsfeer start rondom Thanksgiving, de laatste week van november.

Tijdens de Macy’s Thanksgiving parade zal Santa het kerstseizoen inluiden en mag iedereen officieel los gaan!

Wat is er open met kerst?

De meeste toeristische attracties zullen open zijn met kerst. Maar de musea en winkelketens zijn vaak gesloten. Typische locaties die gesloten zijn met op kerstdag: 

Met, Moma, 9/11, American Museum of natural history

Macy’s

Circle Line Cruises

Statue of Liberty

Kijk voor alle openingstijden op Google Maps om er zeker van te zijn of een locatie op is met kerst.

De kerstboom op Rockefeller Plaza 

Het meest iconische symbool van de kerst in New York is wel de kerstboom op Rockefeller Plaza. Deze traditie is gestart in de jaren 30 tijdens de bouw van Rockefeller Center waarbij de bouwvakkers gezamenlijk een boom plaatsten op het plein. Elk jaar wordt er een selectie gemaakt van reusachtige sparren die bij New York Locals in de achtertuin staan, vaak een aantal uren buiten de stad vandaan. 

Wanneer is de kerstboom te bewonderen? 

In 2024 zal de boom op 16 november in New York City arriveren. Dit is echter nog lang niet de datum van de officiële tree lighting. Hij wordt zelfs voor een paar weken afgeschermd door steigers zodat ze de boom kunnen gaan versieren. Maar je kunt dan dus wel al een kijkje gaan nemen. Wellicht heb je geluk dat je wat takjes van de boom zult vinden, of dat één van de medewerkers je er eentje wil geven. Dat is nog eens een leuk aandenken!

Op 27 nov zal de steiger verwijderd worden, maar het duurt nog even voordat de lichtjes zullen ontsteken. 

De officiële Tree Lighting 

Op 4 december zal de officiële tree lighting plaatsvinden om precies 21.57 uur. De show eromheen begint die dag om 19:00 uur. 

Er komen elk jaar duizenden bezoekers af op dit evenement. Dat betekent dat als je een goed plekje wilt bemachtigen tijdens deze show, je zeker voor 14.00 uur al aanwezig dient te zijn. Hierna zal het plein bij de boom snel volraken en worden de straten rondom afgesloten. Om een beetje in de buurt te kunnen komen wordt hierna echt lastig. 

Vind je het vervelend om in de mensenmenigte dit spektakel te gaan bekijken? Dan heb ik een tip voor je!

Vooraan staan bij de Tree Lighting is mogelijk!

Wist jij dat je vooraan kunt staan als de lichtjes van de Rockefeller boom aangaan? Je dient daar wel vroeg voor op te staan. Elke ochtend vanaf 5 december tot het eerste weekend van januari gaan de lampjes om 5.00 uur in de ochtend aan! Dit is jouw kans om vooraan te staan! Ideaal voor die eerste dagen dat je waarschijnlijk toch vroeg wakker zult zijn van de jetlag! De enige uitzondering is kerstavond, waarbij de lampjes de gehele nacht zullen blijven branden.

Saks lichtshow 

Het luxe warenhuis Saks op Fifth Avenue heeft zijn eigen spectaculaire lichtshow. Je vindt dit warenhuis tegenover Rockefeller Plaza! 

De opening ceremonie zal plaatsvinden op maandag 25 november en zal daarbij de eerste show zijn van het kerstseizoen. Vanaf dan kun je elke dag vanaf 17.00 uur een lichtshow bekijken. Deze duurt ongeveer 4 minuten. Na een korte break van zo’n 5 minuten begint de show weer opnieuw.

Restaurants 

Er wordt mij regelmatig gevraagd om restaurant tips voor kerstavond en kerst. De beste tip is: reserveer ruim van tevoren. Wil je feestelijk dineren met de kerstdagen dan dien je er op tijd bij te zijn. Kerst is de drukste periode in New York en iedereen wil een leuk plekje bemachtigen. 

Begin rond het najaar eens te kijken op de reserveringssite Open Table of Resy. Je kunt daar filteren op datum en zo kun je zien welke restaurants open zijn met kerst. 

Populaire en sfeervolle restaurants voor kerst zijn: 

Rolf’s, Tavern on the Green, Oscar Wilde, Papillon.

Het kan wel lastig zijn om hier een plekje te bemachtigen.

Je kunt een Diner cruise boeken met kerst, kijk voor meer info hier

Veel restaurantketens rondom Times Square hebben een kerstmenu: Virgil's, Carmines, Hard Rock Cafe, Tony’s di Napoli, Bill’s Bar & Burger. 

Andere opties zijn: Marseille, Red Rooster, Jongro BBQ.

Etalages bekijken 

Helemaal gratis en voor niets kun je een mooie wandeling maken van Plaza Hotel naar Bryant Park over 5th avenue. 

Je gaat hier de mooist versierde etalages tegenkomen! De meest bekende zijn: 

Bergdorf Goodman, Louis Vuitton, Cartier, Saks. 

Bezoek Santa bij warenhuis Macy’s

Het warenhuis Macy’s staat bekend om hun prachtige etalages, ga daar zeker even kijken. 

Het leukste is om Macy’s precies met de openingstijd te bezoeken om 10.00 uur. Het personeel staat je dan altijd zingend te verwelkomen! Wil je Santa bezoeken in santaland? Reserveer dan tickets

Kerstmarkten 

Niets zo leuk om een sfeervolle kerstmarkt te bezoeken in New York. Hier vind je de leukste souvenirs en producten van kleine lokale ondernemers.

Gelukkig kan dat op meerdere leuke plekken in de stad. Mijn drie favorieten zijn: 

-Bryant Park Winter Village: deze opent rond eind oktober en eindigt op nieuwjaarsdag

-Union Square: deze opent rond half november en eindigt met kerst

-Columbus Circle: deze opent rond eind november en eindigt op nieuwjaarsdag

Wandeltour met New York Local

Natuurlijk kun je alle seizoenen met mij mee wandelen, dus ook in december.

Tijdens de week van kerst kun je zelfs samen met mij een bijzondere kerstwandeling maken!

Wil jij zien hoe de locals hun huis hebben versierd voor kerst? 

Op 23, 24 dec en 26 december maak ik een mooie kerstwandeling. We lopen eerst langs de mooist versierde straten van Brooklyn Heights, ik trakteer je op iets lekkers en daarna bekijken we de beroemde highlights van de wijk Dumbo.

Na afloop kun je makkelijk teruglopen naar Manhattan via de Brooklyn Bridge.

Stuur mij vrijblijvend een berichtje!

Schaatsen 

Denk je aan kerst in New York, dan denk je aan schaatsen. Dat kan tegenwoordig op diverse plekken in de stad. Maar de meest bekende ijsbanen zijn: 

-Central Park: De Wollman Rink vind je in het zuidelijke puntje van Central Park, vlakbij het Plaza Hotel. Dit is de grootste schaatsbaan van de drie die ik hier benoem. Het uitzicht op de wolkenkrabbers zorgt ook nog eens voor prachtige foto’s. De ijsbaan is geopend van eind oktober tot half maart. Het is de meest populaire ijsbaan en je kunt er lange rijen treffen. 

-Rockefeller Plaza:Deze ijsbaan vind je bij de beroemde kerstboom van Rockefeller Plaza. Het is de kleinste ijsbaan van de drie die ik hier benoem. Hier betaal je voor de locatie. geopend van eind oktober tot half maart.

-Bryant Park: Mijn favoriete ijsbaan in New York. Je bevindt je midden in de stad, temidden van een leuke kerstmarkt. De sfeer is hier gewoon uniek! Maak een mooie foto met de Empire State Building op de achtergrond! Geopend van eind oktober tot begin maart.

Dyker Heights  

Deze wijk dien je niet te verwarren met Brooklyn Heights. 

Dyker Heights is een villawijk in het zuiden van Brooklyn. Na Thanksgiving gaan de bewoners hier helemaal los met kerstversiering in hun riante voortuinen. Dit doen ze vaak niet zelf, maar ze laten dit doen door speciale bedrijven.Er worden duizenden dollars aan besteed om de meest hysterische kerstversiering aan te leggen. 

Een wandeling door Dyker Heights mag je niet overslaan als je rond de kerstperiode naar New York gaat. Het is wel even een stukje reizen. Je kunt met metro R naar 86th Street in Brooklyn en vanaf daar de Uber nemen naar 11th Avenue en 86th Street, of je loopt er in 15 minuten heen vanaf de metro. 

Je kunt er ook heen met een bustour, Tony is een echte Local, die jou graag Brooklyn laat zien! Meer info

Rockettes 

Een show bijwonen van de Rockettes in het iconische Radio City Music Hall is echt een belevenis. Zo'n 1,5 uur lang wordt je ondergedompeld in een ware kerstshow met dans en muziek. De Rockettes zijn ballerina’s die na een strenge selectie meerdere malen per dag hier hun showdans opvoeren. Deze show draait al sinds 1932!

Zoek je nog leuke restaurants voor de overige dagen in New York? In mijn nieuwe interactieve gids staan meer dan 100 food locaties!

Voor slechts $8 kun je deze al aankopen!

Ik wens jou een fijne kerst in New York!

Stuur mij een bericht met je wensen en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!
(Let op mijn reactie kan in je spam mail terecht komen)
Dank je. Ik kom snel bij je terug!
Oops! Something went wrong while submitting the form.