Fooi geven in New York

July 14, 2024
Hoe zit het nu met die fooien in New York? Ik leg het je uit in deze blog.

Eén van de meest gestelde vragen tijdens mijn tours, maar ook via social media.

Het lijkt mij een goed idee als ik er eens een duidelijke blog over schrijf zodat het voor iedereen duidelijk wordt, waarom er fooi wordt gegeven in New York, hoeveel fooi er gegeven moet worden, hoe geef je fooi, wanneer wel en wanneer niet en hoe om te gaan met Guilt Tipping!

Lees hieronder mijn tips over fooi geven in New York

Waarom wordt er fooi gegeven

In Nederland zijn we opgegroeid met het idee dat je fooi geeft als teken van waardering of gunfactor. Ben je goed geholpen in een restaurant, kom je er misschien regelmatig en ken je het personeel, of vond je het eten uitmuntend? Dan geef je een extraatje. Vaak lossen wij dat in Nederland als volgt op: Is de rekening €56,50? Dan maken er €60 van.

Geen gedoe met percentages, maar gewoon het bedrag afronden naar boven. 

Het geven van fooi als teken van waardering is een mooi gebaar!  Maar dat betekent vaak ook, dat als je het eten “zo zo” vond, gewoon prima of “je bent niet van het fooi geven” je dus ook gewoon zonder een fooi te geven het restaurant verlaat.

In Amerika en ik heb het met name over New York, is dit ongepast. 

Je kunt het er mee eens zijn of niet, maar de reden dat er fooi wordt gegeven in Amerika is verschillend van die in Nederland. En ik ga het je hier uitleggen. 

Al sinds eind 1800 wordt er fooi gegeven. In elk land wordt hier weer anders mee omgegaan. In Amerika is het historisch zo ontwikkeld, dat men rekent op fooi. Sinds de 19e eeuw heeft men vanuit de overheid besloten dat de salarissen lager zijn van werknemers die fooi ontvangen. Het loon wordt immers aangevuld met fooi.

In Amerika betaal je als klant in een restaurant dus deels mee aan het salaris van het bedienend personeel. Het salaris van dit personeel is over het algemeen een stuk lager dan die van de rest van het personeel. Dit wordt aangevuld met de bedragen aan fooi die de bediende gedurende de dag verdiend. Het is zelfs zo dat er door de belastingdienst wordt berekend hoeveel klanten de werknemer heeft geholpen die dag en hoeveel fooi dat dan zou opleveren. De werknemer betaalt hier belasting over, ook als hij de fooi niet zou ontvangen! Geef je als klant dus geen fooi, dan moet het personeel nog steeds belasting afdragen aan iets waar ze niets aan hebben verdient.

Waardering en gunfactor is natuurlijk fijn, maar ook als het eten zo zo is, geef je in Amerika dus gewoon fooi. Ik hoop dat ik je heb kunnen uitleggen waarom.

Gaan we verder met de volgende vraag: 

Hoeveel fooi geef je en wanneer

Je geeft fooi aan bedienend personeel. 

Dat is een mooi ezelsbruggetje om te onthouden. Het betekent bijvoorbeeld dat je in een restaurant waar het eten geserveerd wordt altijd fooi dient te betalen. Wordt je niet bediend? Bijvoorbeeld bij MacDonalds, Starbucks of een Hot Dog Kar? Dan hoef je geen fooi te betalen (maar het mag wel!). Verderop, zal ik hier wat verder op ingaan onder het kopje Guilt Tipping. 

Ander bedienend personeel zijn bijv: kappers, massagesalons, taxichauffeurs, hotelmedewerkers die iets extra doen, schoonmakers, barbedienden en tour guides.

Ik maakte onlangs een mooi overzicht, zie foto.

Dit zijn de cijfers van 2024 voor gemiddelde fooien in New York, onderverdeeld in categorieën. Maak hier gerust een screenshot van.

Fooi in Restaurants

Je ziet dat er voor elke beroepsgroep weer een andere “regel” is. 

Laten we het hier even bij restaurants houden wat betreft het hoe en wat. 

In een restaurant betaal je tegenwoordig minimaal 18%- 20% fooi op het totaalbedrag vóór de tax.

Een makkelijk trucje is om de tax op de bon maal twee te berekenen. De tax is namelijk 8,875%. Doe je dit maal 2 en je doet er iets bovenop, zit je tussen 18 en 20%. 

Ik pak persoonlijk gewoon even mijn telefoon erbij en reken het uit. 

Soms is het restaurant zo aardig om de rekensom voor je op de bon te zetten!

Dan zie je op de bon een rijtje met bedragen staan die optioneel zijn om te betalen

bijv: 

18% = $10

20% = $11

25% = $14

Maar let op! In veel restaurantketens, of restaurants in toeristische wijken, heeft men de fooi 

al meegerekend in de prijs. 

Lees de bon dus goed na voordat je afrekent. 

Dan staat er bij het totaalbedrag: “Tip included”, of “Gratuity included” 

En er staat dan een percentage en bedrag aangegeven. Let op dus op dat je dan niet dubbel fooi gaat afrekenen.

Hoe geef je fooi 

Ook vaak een veelgestelde vraag. In Amerika wordt veel met creditcard betaald. Dat is voor Nederlanders soms wennen en daarom is het denk ik fijn dat ik het even uitleg hoe je fooi kunt betalen.

Na het eten vraag je uiteraard om de rekening. Doorgaans wordt deze gepresenteerd in een mapje inclusief bon, of tegenwoordig met een tablet. 

Krijg je een papieren bon, dan lees je bon goed na. 

Kijk of de fooi al is meegerekend of niet. 

Je legt je creditcard bij de bon en de bediende loopt ermee naar de kassa. 

Men komt terug met de creditcard en een nieuwe bon.

Je creditcard is nu alvast gecharged voor het eten. Deze ruim je vast op.

Op deze tweede bon kun je de fooi invullen. 

Je vult de fooi in (soms staat er een rekensom op één van de bonnen voor het gemak)

Je vult het uiteindelijke totaalbedrag in en zet je handtekening. 

Je hoeft niet te wachten op de bediende, maar kunt nu het restaurant verlaten

Cash Betalen

Na de eerste bon reken je de fooi uit en leg je het bedrag aan Cash inc fooi  bij de bon. 

Je kunt het restaurant verlaten.

Tablet

Tegenwoordig werken veel restaurants met tablets voor het afrekenen. Je tapt je creditcard op het scherm en je krijgt een keuze scherm net fooi bedragen. 

Kijk hier ook weer goed naar de keuzes. Kies het percentage aan fooi dat je wilt betalen en reken af. Lees verder bij Guilt tipping

Guilt Tipping

Deze term is een aantal jaren geleden ontstaan. Met de komst van de tablets, is het nu mogelijk om je fooi ook digitaal te betalen. Je krijgt de tablet in je hand gedrukt waar de serveerster bij staat of de tablet staat voor je neus bij het afrekenen van een koffie to go. 

Groot in beeld staan drie keuzes. Hoeveel fooi ga je geven? 

De serveerster hoopt een beetje dat je je ongemakkelijk voelt en niet voor de goedkoopste optie gaat kiezen, slim natuurlijk. 

In een koffietentje vragen ze al snel 18- 20 of 22 % 

Guilt tipping! Je gaat je schuldig voelen als je “No tip” in zal klikken, of voor de goedkoopste optie zal kiezen. Je voelt je bekeken.

Maar wist je dat je in een koffietentje in principe geen fooi hoeft te betalen? 

Een barrista komt de koffie doorgaans niet serveren aan een tafeltje en is dus geen bedienend personeel.

Bestel je dus aan een counter, dan is een fooi niet nodig. Maar het mag wel.

Wil je wel iets geven? Klik dan op het schermpje voor “custom tip” en vul een klein bedrag naar wens in. Ik betaal vaak $1 extra voor 2 koffie.

Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen uitleggen hoe het nu werkt met het geven van fooi in New York!

Zoek je nog leuke restaurants? In mijn nieuwe interactieve gids staan meer dan 100 food locaties!

Voor slechts $8 kun je deze al aankopen!

Stuur mij een bericht met je wensen en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!
(Let op mijn reactie kan in je spam mail terecht komen)
Dank je. Ik kom snel bij je terug!
Oops! Something went wrong while submitting the form.